7 книги за свободно време
и не само

“Времето прекарано в четене не е загубено време…” и това не е цитат на Паулу Коельо, ами аз ви го казвам.
Това време е спечелен актив и ще ви е от полза, дори и да ви се е струвало като “свободно време”. Под актив, разбирайте уменията и знанията, които са полезни, търсени и необходими на други хора. Тъй че, продължавайте да трупате активи, един ден това ще е златната ви мина. А дотогава?!?

Ако нямате време за четене… прочетете това.

Знам, че поне няколко човека ще вдигнат ръце, кръстосвайки ги на “ Х” в знак на отрицание и ще възкликнат: Анатема! “О, небеса. О, само не и книги.” На тях искам да им отговоря – вие всеки ден четете. Не ми ли вярвате? Какво ще кажете за етикетите върху продуктите в магазина, статусите на стената във фейсбук, нелепите картинки със забавни послания, инструкциите за пране върху дрехите ви? По всичко личи, че дори и да нямате време за четене, то четенето има време за вас.

‘’Седем пъти мери, един път режи.”

Винаги съм обичала книгите. Четенето е моята супер сила, макар и да не съм герой на Марвел. И както Снежанка е имала своите седем джуджета, така и аз ви дарявам със седем от любимите си книги.

“Любов” – Елиф Шафак

“Не се плаши къде ще те отведе пътят. Вместо това се съсредоточи върху първата стъпка. Това е най-трудната част и именно за нея носиш отговорност. Веднъж направиш ли първата стъпка, нека всичко следва естествения си ход, а останалото ще се нареди само. Не се носи по течението. Самата ти бъди течение.” 

“Стопанката на Господ”- Розмари Де Мео

“Силата е в търпението. В него има и покой, и почит, и мъдрост. Мълчанието и търпението са добри другари. Добре е да присядат на огнището ти. Те слагат дебели цепеници в огъня и го поддържат хем кротък, хем силен. Такъв огън топли много и трае дълго.” – Сказание и требник на българската народна вяра.


“Проницателят” – Анди Андрюс

“Човек може да направи всичко, което поиска. Може да постигне всичко, което пожелае. Нещата не опират до пари. Нито пък до липса на време. Когато трябва да постигнеш нещо велико в този живот, обикновено онова, което ти липсва, е идея. Времето и парите, приятелю, също са въпрос на гледна точка.”

“Човек на име Уве”- Фредрик Бакман

“Тя често казваше, че „всички пътища водят към предопределеното ти място”. За нея това беше нещо. За Уве обаче това бе някой.”


“Да прецакаш дявола”- Наполеон Хил

“Когато един човек осъзнае силата на своя собствен ум, той става позитивен и е трудно да се подчини. Всъщност не мога да контролирам никое човешко същество, което открие и използва принципа на ясното дефиниране.”

“Магията да твориш”- Елизабет Гилбърт

“Ако се вгледате какво най-често спира хората да живеят по-креативен живот, ще забележите, че това почти винаги е страхът. Много рядко можеш да срещнеш човек, който не се страхува.”


“Живот назаем”- Ерих Мария Ремарк

“Имам чувството, че се намирам сред хора, които възнамеряват да живеят вечно. Поне така се държат. Треперят за имуществото си и нехаят за пропуснатия живот.”

Прочети още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *